Skip to content

Daggtorpet

Daggen öppnar för säsongen 2020

Onsdag den 8 Juli är det dags igen, Jamtli Historieland öppnar för säsongen och den indelte soldaten Per Olofsson Dagg, hästjägare nr 75 med familj hälsar besökarna välkommen.

I år har de gjort extra fint framför soldattorpet inför besökarna – man har planterat DAGGkåpor (Alchemilla móllis) framför torpet.

Onsdagen den 15 juni, när Daggen kommer hem, så är torpet öppet för första gången denna sommar. Ytterligare dagar som vi planerat att bemanna torpet är 29/7, 15/8 och slutligen den 13/9.

Daggen öppnar för säsongen 2019

Lördagen den 25 maj 2019 öppnade vi Daggtorpet för säsongen!

Väderprognosen hade lovat regn men vädergudarna ville annorlunda och solen tittade faktiskt fram lite då och då. En värmande brasa i öppna spisen gjorde susen och folk som besökte oss myste i värmen.

Vägvisaren
Hästjägaren Pehr Olofsson Dagg med hustru Lucia Pehrsdotter för dagen gestaltade av Yvonne och Tomas.

Tipspromenaden lockade och när vi summerade dagen så fann vi tre med alla rätt. Lotten fick avgöra och vinsten gick till Ida som glatt hämtade vinsten.

Vid årets första tipspromenad vann Ida första pris, bokverket Jämtlands fältjägare 1..4.

På Nationaldagen den 6 juni var Daggen på plats igen

Nationaldagen 2019 visade sig från sin bästa sida och kvicksilvret steg till närmare +28 grader, torde varit varmt för statisterna på Jamtli i sina hembygdsdräkter och andra tidstypiska kläder. Så även vid Daggtorpet där medlemmari ur Fältjägarföreningens Daggtorps grupp visade upp sig och berättade för besökarna hur man levde på torpet runt år 1840.

Jonny och Maud gestaltar Daggen och hans fru.
Besökare Bengt Brugge diskuterar med statisten Jonny Boström.
Fältjägarföreningen 2015