Skip to content

Armfeldts Karolinermarsch 2020

Fältjägarföreningen i samarbete med Jämt-Trönderska föreningen Armfeldts Karoliner

Du som har god skidvana och kondition samt vana att åka med ryggsäck kommer att uppleva en mycket trevlig och historiskt intressant tur i våra vackra fjäll. Skidturen går i obanad fjällterräng. För att du riktigt skall kunna njuta av turen kommer vi att bo på de olika fjällanläggningar som vi passerar.

(JTAK) inbjuder dig att deltaga i Armfeldts Karolinermarsch 2020. Turens specialitet är att förmedla kunskap om den tragiska händelsen 1718 – 1719, när general Carl Gustaf Armfeldt med sin armé återvände från belägringen av Trondheim då cirka 3 000 soldater och befäl frös ihjäl på fjället.

2020-04-03—04-06

Ankomst – avresa

Tid och plats för hämtning 04-03 och lämning 04-06.

Flyg: Frösö flygplats ankomst (och vi hämtar) kl 09:10. Avresa, lämning Frösö fpl 18:30.

Tåg: Östersunds järnvägsstation hämtning med tåg från Sundsvall (och vi hämtar)  kl 06:33. tider för tågen söderut framgår ännu inte av deras hemsida. Avresa, lämning kl 18:30

Bil: Fältjägargruppen ( Fd F4), där egen bil kan lämnas, kl 09:00. Lämning 6 april kl 18:00.

OBS! Kontrollera tider för anslutningsresor!!

Du som väljer att ansluta längs vägen (E 14)  04-03 måste meddela plats i anmälan.

Program

Fredag 3 april

Samling vid Frösö flygplats 0930 Genomgång av upplägget, fördelning av gruppmateriel, kontroll av skidutrustning mm. Efter samling sker gemensam transport E 14 via Storlien, Stjördal, Selbu till Tydal. Gemensam lunch efter vägen. Under bussresan kommer du att få den första informationen om historien. Vi åker till Neatun där vi äter middag och övernattar.

Lördag 4 april ca 20 km

Vi äter frukost och gör vår matsäck samt fyller vår termos. Transport upp till Östby där vi börjar åka skidor. Efter ca 6,5 km börjar vi nå kalfjället där det går lätt uppför till att vi har avverkat ca 10 km och nått dagens högsta punkt vid Öyfjellet. Nu går det lätt utför till Essandsjön. Över isen på Essandsjön, 2,5 km når vi fastland igen och tar den sista etappen på ca 2 km till Storerikvollen där vi duschar, äter middag och övernattar.

Söndag 5 april ca 20 km

Efter en god natts sömn, frukost, lunchpaket och termospåfyllning blir det lätt åkning inledningsvis längs myrsystemet mot Svenska gränsen till riksröse nr 157. Nu tar vi sikte mot monumentet på Bustvåla, Fältjägarnas västligaste monument. De sista 10 kilometrarna börjar med lätt åkning mot en historisk plats vid Enan-Ranglan för att avsluta stigningen mot Blåhammarens Fjällstation STF:s högst belägna station. Bastu och trerätters middag väntar. Vi sover förmodligen ute i annexets sovsal.

Måndag 6 april ca 21 km

Efter ytterligare en god natts sömn, startar vi med en tidig frukost, fixar lunchpaket och termospåfyllning. Dagens färd går i NO-riktning mot Väster-Tvärån. Vi skråar ner mot Tväråvallen och når därefter myr systemet. Vid goda snöförhållanden kan vi åka huvuddelen av sträckan längs myr systemet. Vi stannar till vid en enslig stuga för lunchrast. Fortsätter vidare längs myr systemet och når så småningom vägen mot Handöl. Från vägen är det ca 600 meter till kapellet där marschen avslutas. Vi besöker Handöls kapell och den största kända karolinska massgraven (600 karoliner ). I kapellet sker avslutning med utdelning av märken mm.Transport till Kursgården i Ånn där vi badar bastu och äter middag. Därefter går transporten till Frösön som vi når cirka kl 1800. 

Paketpris

5250 SEK. I priset ingår bussresor, historisk information, färdledare, deltagarmärken samt helpension fr.o.m lunch 04-03 t.o.m middag 04-06.  OBS! endast bordsdryck!. Alla transporter till och från anslutningspunkten, och under hela färden, ingår. Deltagare som inte är medlem i Fältjägarföreningen blir automatiskt medlem i föreningen för år 2020.                           

Personlig utrustning för fjälltur med övernattning på fjällstation. Se utrustningslistan.

Svårighetsgrad

Bra grundkondition, god skidvana och åkning med fjällpackad ryggsäck erfordras. Kuperad fjällterräng med varierande snötillgång och hårdhet.

Litteratur mm

Före marschen läses med fördel ”Karolinernas dödsmarsch” och ”Armfeldts karoliner” av Anders Hansson, samt Fältjägarföreningens ”Död på fjället”. Dessutom finns det mycket info på www.karoliner.com. På denna sida finns både en film och en interaktiv karta som utvisar hela fälttågets vägar.

Anmälan

Marschen är begränsad till 14 deltagare! Lägsta antal deltagare är 8. Minimiålder 18 år. Anmälan görs till Fältjägarföreningen, c/o Sven Mattsson, svenmattsson@hotmail.com  , tfn 070-651 79 38,  Bankgiro 221-4625.  Sista anmälningsdag 2020-02-14.  Anmälan skall innehålla namn, adress, mobilnummer, mailadress samt ev. allergi. Ange även hur transport till samlingspunkten sker och tid för ankomst.

Anmälan är giltig när slutbetalning har skett = 2020-02-28

Information

Frågor kan ställas till  Claes Söderhjelm, soderhjelm@telia.com , tfn 0730-237008.

Övrigt

Deltagande sker på egen risk. Kolla att din försäkring är giltig. Arrangören förbehåller sig rätten att göra ändringar i programmet/turen utifrån aktuell snösituation och väderbetingelser.

Avbokning

1. Vid avbeställning senare än 2020-03-25 men tidigare än 2020-04-01 skall deltagaren erlägga 15 % av resans pris.

2. Vid avbeställning senare än 2020-04-01 men tidigare än 48 timmar före avresan skall deltagaren erlägga 50 % av resans pris.

3.  Sker avbeställningen inom 48 timmar före avresan skall deltagaren betala hela resans pris.

Utrustning som är lämplig för en tur i Karolinernas spår.

Färden från Östby mot Handöl går huvudsakligen i kalfjällsterräng. Att färdas vintertid på kalfjället ställer hårda krav på din utrustning. Turerna som vi gjort har oftast bjudit på fint väder med sol och behagliga temperaturer. Men en beredskap mot väderförändringar som blåst, snöfall och temperaturförändringar innebär att en personlig säkerhetsutrustning är ett krav.                     

Utrustning under marschen:                                                          

 • Underställ av ylle fungerar bäst, värmer bra även om plaggen är lite fuktiga. Syntet ventilerar bra men kyler snabbt vid raster. Undvik underställ som enbart består av bomull som i fuktigt tillstånd torkar långsamt.
 • Ett mellanlager kan behövas under marschen om det är kallt och blåsigt. Ylletröja fungerar bra men även syntet fungerar hyfsat bra. Vindtäta byxor, vindtät jacka som bör ha huva. Skidhandskar och en bra mössa som bör vara vindtät.
 • Skidutrustning för TURÅKNING. Skidor med stålkanter är ett måste.
 • Vallningsfria skidor fungerar bäst vid skiftande underlag, men även dessa kan behöva vallas för bättre fäste vid hårt före. Har du stighudar så vet du deras fördelar i brantare terräng. Kan behövas de sista tre kilometrarna upp mot Blåhammaren. Stavar för turåkning! Längdåkningsstavar brukar vara för långa vid turåkning. Ta med valla!
 • Om du inte har egna skidor kan sådana beställas i Duved (Fjällsport, tel 0647-26100, mail peter@fjallsport.com alt www.fjallsport.com) OBS skidorna måste beställas före marschen. Hämtning sker i Duved vid transporten västerut.
 • Solglasögon behövs som skydd mot UV-strålningen som påverkar dina ögon mer när vi åker på högre höjd och kalfjälls miljö. Även solskyddskräm behövs som skydd för huden.
 • Solskyddskrämen masserar du in kvällen innan så att huden hinner absorbera krämen. Solkräm som appliceras på huden under färden samtidigt som du svettas riskerar att ge brännblåsor av svettpärlorna.
 • Varmare tumhandskar och mössa har man lättillgängligt i jackan eller i ryggsäcken som du snabbt kan ta fram vid behov.
 • Att hela tiden anpassa klädseln så att du svettas så lite som möjligt ger dig den bästa komforten.
 • Under rasterna är det skönt att dra på sig ett förstärkningsplagg som kan vara en dunjacka/ylletröja. Även vindsäcken kan komma till användning. Vindsäckar kommer att delas ut genom vår försorg. En säck för 2-3 personer.
 • AED (hjärtstartare) medförs av färdledarna.
 • Din personliga ryggsäck:
 • En ryggsäck med en volym på ca 40 liter eller mer så att du får plats med all nödvändig utrustning för turen.
 • I säcken behöver du ha förstärkningsplagg, termos 0,7-1,0 liter x 2  st ) för varmdryck, 2-3 st petflaskor  ca 0,5 L med vatten, lunchpaket och extra energitillskott. Flera små petflaskor är bättre än en stor om det är kallt. En flaska har du normalt nära kroppen, i jackan under färden och de övriga ryggsäcken inlindade i kläder så att vätskan inte blir så kall.                                                                              
 • En underställsskjorta som kan behöva bytas under dagen. Några föredrar att ha ett extra par långkalsonger att ta på sig om det är kallt. Reservstrumpor, valla, ligg/sittunderlag, reselakan/sovsäck, tumhandskar, extra varm mössa, kamera, egen sjukvårdsmateriel, mediciner, liten handduk, toa artiklar, träningsoverall eller motsvarande för ombyte till kvällen. Lätta inneskor ”foppatofflor”, mobiltelefon, kontanter och kontokort kan behövas på fjällstationerna samt annat som du själv anser att du behöver.

Vindsäckar och spadar fördelas. Det kommer att finnas några kartor för utlåning.. Har du Gröna Kartan 192A Blåhammaren eller Z 52 Storlien-Blåhammaren, där turen från västra delen av Essandsjön till Storulvån-Handöl finns med, tag med den.                                                                                     

Skidmarschen under dagarna är energikrävande. Du förbrukar ca 250-350 kalorier i timmen. Lunchpaketet är som regel för lite för dagens behov av energi. Du får räkna med att behovet av vätska under dagarna är ca 3 liter, därför viktigt att du medför lätta flaskor samt termos för att täcka vätskebehovet. Den utrustning i övrigt som du har med dig och inte behöver under skidturen kommer att få denna återtransporterad från Tydal till Ånn. Ha gärna en väska att packa detta i.                                                                                                                 

Sista anmälningsdag 2020-02-14. Välkommen med anmälan !!

2020-04-03—04-06

Nyhet frånfältjägarföreningen
Fältjägarföreningen 2015